Dzisiaj dla odmiany przepis na przepyszną zupę ziemniaczaną z szynką i olejem rzepakowym.
Przepis dla 4 osób.
- 3/4 kg ziemniaków
- 2 szalotki
- 20 g suchych grzybów (borowików)
- sól, kminek, majeranek
- 50 g szynki
- 2 jajka
- 40 g mąki
- sól
- 2 łyżki bitej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
Borowiki namoczyć na pół godziny w wodzie. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Drobno posiekać szalotki.
Ziemniaki, borowiki i szalotki z solą, kminkiem i oregano gotować do miękkości.
Szynkę potnij w kostkę. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtko wymieszaj z solą, mąka, szynką i pianą z białek. Masę z szynką rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem na grubość 1 cm i piecz w temperaturze 175 stopni C ok. 10 min na złoty kolor. Ostudź i pokrój w romby.
Do zupy ziemniaczanej dodaj bitą śmietanę, posyp posiekana natką pietruszki i skrop olejem tłoczonym na zimno.