Zupa Ziemniaczana z Szynką i Olejem Rzepakowym

BY IN Przepisy Kulinarne NO COMMENTS YET ,

Dzisiaj dla odmiany przepis na przepyszną zupę ziemniaczaną z szynką i olejem rzepakowym.

Przepis dla 4 osób.

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 20 g suchych grzybów (borowików)
  • sól, kminek, majeranek
  • 50 g szynki
  • 2 jajka
  • 40 g mąki
  • sól
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

Borowiki namoczyć na pół godziny w wodzie. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Drobno posiekać szalotki.

Ziemniaki, borowiki i szalotki z solą, kminkiem i oregano gotować do miękkości.

Szynkę potnij w kostkę. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtko wymieszaj z solą, mąka, szynką i pianą z białek. Masę z szynką rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem na grubość 1 cm i piecz w temperaturze 175 stopni C ok. 10 min na złoty kolor. Ostudź i pokrój w romby.

Do zupy ziemniaczanej dodaj bitą śmietanę, posyp posiekana natką pietruszki i skrop olejem tłoczonym na zimno.

Comments are closed.