Dziś przepis na pyszną i zdrową sałatkę z białej rzodkwi.
Przepis dla 4 osób:
- 2 średnio-duże białe rzodkwie
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 80 g gotowanej szynki
- 2 kwaśne jabłka
- 1/2 ogórka,
- 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Pokrój rzodkwie w cienkie plasterki, dodaj sól i pozostaw na 10 minut.
Śmietanę, jogurt, sok z cytryny, pieprz, miód i olej lniany wymieszaj i przygotuj marynatę.
Potnij szynkę w paski. Jabłka i ogórki pokrój w cienkie plasterki, dodaj marynatę i połącz z rzodkwią.
Sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem.