Dzisiaj chcemy podzielić się z wami świetnym przepisem na sałatkę szparagowo-brokułową z olejem rzepakowym.
Przepis dla 2 osób:
- 200 g szparagów
- 200 g brokułów
- 100 g szynki w plasterkach
- 1 łyżka siemienia lnianego
- sól, pieprz, świeże zioła
- 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 3 łyżki octu balsamicznego jabłkowego
Przygotowanie:
Szparagi obierz, ugotuj i pokrój na 2-3 cm kawałki.
Umyj brokuły, podziel na różyczki i ugotuj. Następnie wypłucz zimną wodą.
Szynkę pokrój w paski o szerokości 5 mm.
Wszystko wymieszaj z siemieniem lnianym. Dodaj sól, pieprz i świeże zioła.
Przygotuj marynatę z oleju i octu jabłkowego.