Przepis na sałatkę śledziową z olejem z wiesiołka.
Przepis dla 4 osób:
- 300 g filetów śledziowych marynowanych
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 kwaśne jabłka
- 1/2 zielonej sałaty
- sól i pieprz
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oleju wiesiołkowego tłoczonego na zimno
- 1/4 l jogurtu
- pietruszka
Przygotowanie:
Umyj ziemniaki, obierz, ugotuj i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
Podziel filety śledziowe, skrop sokiem z cytryny.
Umyj sałatę, podziel liście.
Z jogurtu, soli, pieprzu i oleju przygotuj marynatę. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę 0,5 cm i umieść w marynacie (co zapobiega brązowieniu jabłek).
Pokrój cebulę w krążki.
Ułóż liście sałaty na spodzie naczynia do sałatki. Wymieszaj wszystko razem z ziemniakami i śledziami i wyłóż na sałatę. Zalej marynatą i posyp krążkami cebuli, udekoruj natką pietruszki.