Sałatka kalafiorowa z olejem rzepakowym

BY IN Przepisy Kulinarne Możliwość komentowania Sałatka kalafiorowa z olejem rzepakowym została wyłączona ,

Dzisiaj przepis na przepyszną sałatkę kalafiorową z olejem rzepakowym.

Przepis dla 2 osób:

200 g małych różyczek kalafiora

1 szczypta proszku szafranu lub1 łyżeczka nici szafranu

200g pomidorów koktajlowych

80 g oliwek bez pestek

1/2 czerwonej cebuli

100 g sera feta

1 mały pęczek świeżej bazylii

5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

3 łyżki octu jabłkowego

ziołowa sól morska lub sól morska z ziołami

biały pieprz z młynka

Przygotowanie:

Umieść kalafior w garnku, zalej wodą, dodaj szafran i sól. Doprowadź do wrzenia i odstaw. Kalafior powinien trochę się przegryźć.

Umyj pomidory koktajlowe, pokrój w szóstki.

Pokrój czerwoną cebulę w cienkie piórka. Ser feta pokrój w kostkę. Drobno posiekaj listki bazylii.

Kalafior zalej marynatą z octu jabłkowego i oleju. Marynuj kwadrans. Następnie wymieszaj z pomidorami, oliwkami, cebulą, bazylią i serem feta.

Comments are closed.