Dzisiaj przepis na przepyszną sałatkę kalafiorową z olejem rzepakowym.
Przepis dla 2 osób:
200 g małych różyczek kalafiora
1 szczypta proszku szafranu lub1 łyżeczka nici szafranu
200g pomidorów koktajlowych
80 g oliwek bez pestek
1/2 czerwonej cebuli
100 g sera feta
1 mały pęczek świeżej bazylii
5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
3 łyżki octu jabłkowego
ziołowa sól morska lub sól morska z ziołami
biały pieprz z młynka
Przygotowanie:
Umieść kalafior w garnku, zalej wodą, dodaj szafran i sól. Doprowadź do wrzenia i odstaw. Kalafior powinien trochę się przegryźć.
Umyj pomidory koktajlowe, pokrój w szóstki.
Pokrój czerwoną cebulę w cienkie piórka. Ser feta pokrój w kostkę. Drobno posiekaj listki bazylii.
Kalafior zalej marynatą z octu jabłkowego i oleju. Marynuj kwadrans. Następnie wymieszaj z pomidorami, oliwkami, cebulą, bazylią i serem feta.