Pyszna, pożywna sałatka farmerska z olejem dyniowym.
Przepis dla 4 osób:
- 1 mała sałata
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 300 g szynki gotowanej
- 5 łyżek oleju dyniowego tłoczonego na zimno
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 zielone papryki
- 100 g ziarna kukurydzy
- sól i pieprz
- 100 g zielonego groszku
- 2 jajka na twardo
Przygotowanie:
Sałatę umyć, dobrze odsączyć i umieścić w misce. Szynkę pokroić w szerokie paski. Posiekać cebulę. Ugotować i odsączyć zielony groszek. Pokroić pomidory i paprykę. Wszystko wymieszać, dodać kukurydzę, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i olej. Na koniec dodać ocet i udekorować jajkiem na twardo.