Kolorowa sałatka z fasolką i olejem dyniowym.
Przepis dla 2 osób:
- 200g fasolki (namoczyć przez noc)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 100 g kukurydzy,
- sól, pieprz
- 5 łyżek oleju dyniowego tłoczonego na zimno
- 3 łyżki octu
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, odcedzić, ostudzić. Paprykę oczyścić, pociąć na małe kawałki. Grubo posiekać cebulę. Fasolkę, paprykę, cebulę i kukurydzę wymieszać, dodać sól i pieprz. Marynować w marynacie z oleju dyniowego i octu.
Porada: Fasolę na noc zalać z dużą ilością wody i zostawić na noc, co skraca czas gotowania o połowę.
Wskazówka dla smakoszy: Pikantną sałatkę fasolową można przygotować dodając trochę chrzanu. Chrzan jest ważnym źródłem witaminy C, potrzebnej w zimnych porach roku!