Kolorowa Sałatka z Fasolką i Olejem Dyniowym

BY IN Przepisy Kulinarne NO COMMENTS YET ,

Kolorowa sałatka z fasolką i olejem dyniowym.

Przepis dla 2 osób:

  • 200g fasolki (namoczyć przez noc)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 g kukurydzy,
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju dyniowego tłoczonego na zimno
  • 3 łyżki octu

Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, odcedzić, ostudzić. Paprykę oczyścić, pociąć na małe kawałki. Grubo posiekać cebulę. Fasolkę, paprykę, cebulę i kukurydzę wymieszać, dodać sól i pieprz. Marynować w marynacie z oleju dyniowego i octu.
Porada: Fasolę na noc zalać z dużą ilością wody i zostawić na noc, co skraca czas gotowania o połowę.
Wskazówka dla smakoszy: Pikantną sałatkę fasolową można przygotować dodając trochę chrzanu. Chrzan jest ważnym źródłem witaminy C, potrzebnej w zimnych porach roku!

Comments are closed.